Funding opties

De financieringswereld verandert snel. Waar ondernemers vroeger gewoon naar de bank gingen,  heb je nu te maken met een groot aantal verschillende financieringsvormen. Elke financier heeft andere voorwaarden en vaak heb je meerdere financiers nodig om jouw investeringsbehoefte te vervullen. Ondernemers zien door de bomen het bos niet meer en daarom helpt KplusV Startup Funding jou graag.

Welke financieringsvorm bij jou past is afhankelijk van de fase waarin jouw bedrijf zit. Startende bedrijven die nog veel moeten ontwikkelingen zijn natuurlijk een stuk risicovoller om in te investeren dan bedrijven die al jaren bestaan. Daarnaast moet de  verhouding tussen het risico en het rendement in balans zijn. Zo zie je vaak dat investeerders die in de eerste fase investeren dit doen in de vorm van aandelen. Bedrijven die al wat verder zijn in hun groei lenen vaak geld tegen een rentepercentage. Je spreekt dan eigenlijk af wat het maximale rendement voor de financier is. Hoe meer risico hoe hoger de rente zal zijn. Er zijn tegenwoordig veel verschillende vormen van financiering mogelijk. De belangrijkste zijn weergegeven in de onderstaande video.

Helemaal links onderaan staan de FFF: Friends, Family and Fools. Dit is de eerste groep waar je als ondernemer aanklopt. Het risico is in de beginfase meestal te hoog voor externe financiering. Je zal het moeten hebben van mensen uit je omgeving die jou en je idee een warm hart toedragen. Na deze fase is crowdfunding een financieringsvorm die erg interessant kan zijn. Hier kun je mensen vragen in een relatief vroege fase te investeren. Dit kan in de vorm van voorverkoop van je product, maar ook voor aandelen, giften of een lening. Waar deze vorm van financiering begon met zeer kleine bedragen, zie je dat steeds meer volwassen MKB bedrijven hier ook gebruik van maken. 

In de volgende fase is het de informal (of angel) investeerder die meestal in vorm van aandelen investeert. Dit zijn vaak oud ondernemers die niet alleen hun geld, maar ook hun kennis en netwerk beschikbaar stellen voor de ondernemer. Je kunt je voorstellen dat je als ondernemer veel aan het netwerk en de kennis van een ervaren ondernemer hebt. Wij spreken dan ook over 'smart capital'. Let er wel op dat je echt een klik hebt met de investeerder en dat hij of zij achter jouw plannen staat. Niets is zo vervelend als een investeerder die anders over de bedrijfsvoering denkt dan jij en hierdoor dwars gaat liggen.

De overheid heeft de afgelopen jaren ook een hele andere rol gekregen als financier. Waar het vroeger nog heel gebruikelijk was om subsidie te verstrekken, is de overheid steeds ondernemender gaan werken. Zo zoeken zij tegenwoordig meestal een private co-financier die meefinanciert. De overheid doet dit in de vorm van investeringsfondsen en met regelingen.

Venture capital partijen investeren meestal ook in de vorm van aandelen. Zij zijn professioneler dan informal investors en investeren uit een fonds dat vaak gevuld is met geld van derden. Er is een splitsing tussen early en later stage venture capital. Voor de eerste groep moet er al sprake zijn van enige tractie en zoeken zij vaak naar zeer schaalbare producten. Dit laatste is ook belangrijk voor de tweede groep die verder vooral actief is in de internationalisatie en/of scale fase. Voor beide groepen is de bescherming van het product, bijvoorbeeld in de vorm van een patent, van groot belang.

Als ondernemer kun je natuurlijk nog steeds aankloppen bij de bank. Hiervoor is het vaak wel van belang dat je al een positieve cash flow en ook enig onderpand hebt. Dankzij mkb-beurzen is de IPO (of beursgang) voor een steeds grote groep bedrijven een optie.

Dit zijn nog lang niet alle mogelijkheden voor ondernemers, maar hopelijk heb je nu een beter beeld van de financieringsmogelijkheden voor startende bedrijven. Wil je toch meer weten? Neem dan contact met ons op!

VESTIGING AMSTERDAM

Routebeschrijving
Science Park 402
(Science Park UvA)
1098 XH Amsterdam
Postbus 74744
1070 BS Amsterdam
T +31 (0)20 669 90 66

VESTIGING ARNHEM

Routebeschrijving
Westervoortsedijk 73
(Industriepark Kleefse Waard)
6827 AV Arnhem
Postbus 60055
6800 JB Arnhem
T +31 (0)26 355 13 55
Parkeerinstructies

E-MAIL ONS VIA

info@kplusv.nl

kvk nr. 09055476
btw nr. NL006515174b01

VESTIGING ROTTERDAM

Routebeschrijving
Stationsplein 45
(Groot Handelsgebouw)
3013 AK Rotterdam
4de verdieping
Ruimte A4.004
T +31 (0)10 254 00 17
Parkeerinstructies

VOLG ONS VIA
NEEM CONTACT MET ONS OP

Ik ga akkoord met de privacy policy.

);